Ιωάννης Μακρυγιάννης (1797-1864)

«Το ανελέητο της ζωής των Ελλήνων υπό οθωμανική κυριαρχία, και η επακόλουθη σκληρότητα που έδειχναν οι Έλληνες μεταξύ τους, φανερώνεται στα “Απομνημονεύματα” του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη, ενός από τους ήρωες του πολέμου της ανεξαρτησίας και, ίσως, του βασικού οργανωτή της επιτυχημένης εξέγερσης, κατά του αυταρχικού καθεστώτος του Όθωνος, του πρώτου βασιλέως του Βασιλείου της Ελλάδος το 1843. […]

[…] Όταν, το 1821, ο Μακρυγιάννης μετέθεσε τα ενδιαφέροντά του από την απόκτηση χρημάτων στον πόλεμο και στην πολιτική. Δεν τον πείραζε να χάσει την περιουσία που είχε συγκεντρώσει· στην Επανάσταση έφθασε να γίνει στρατηγός· μετά την επίτευξη της ανεξαρτησίας ήταν ο βασικός υποκινητής στην Επανάσταση του 1843[1]· και το 1864, πέθανε φημισμένος και αξιοσέβαστος, αλλά όχι πλούσιος. Αν είχε γεννηθεί μια γενιά νωρίτερα, και είχε ξοδέψει ολόκληρη τη ζωή του αξιοποιώντας τη μεγάλη ικανότητα να αποκτά χρήματα, σίγουρα θα είχε γίνει γνωστός ως ιδρυτής ενός γνωστού εμπορικού οίκου της κλίμακος της μεγάλης χιώτικης επιχείρησης των Αδελφών Ράλλη».


[1] «Απέκτησα ό,τι ήθελα και δεν είχα την ανάγκη αλλουνού· έκατζα εις την Άρτα ως δέκα χρόνια, έκαμα πολλούς φίλους». ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ. (1907). Απομνημονεύματα, τ. 2ος, σ. 13.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις