Λεσβογραφίες του Αγώνα


«Όπως είναι γνωστό, το νησί μας, η Λέσβος, όπως και πολλές άλλες περιοχές της σημερινής Ελλάδας, δεν απελευθερώθηκαν το 1821, ούτε στα μετέπειτα επαναστατικά χρόνια, και δεν συμπεριλήφθηκε στο ανεξάρτητο κράτος το 1830. Οι κύριοι και βασικοί λόγοι που εμπόδισαν την εξέγερσή της, σύμφωνα με τους ερευνητές εκείνης της περιόδου, σχετίζονται ασφαλώς με τη γεωγραφική της θέση. Η Λέσβος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα μικρασιατικά παράλια και τα στενά των Δαρδανελίων και επομένως ήταν εύκολη η καταστολή της επαναστάσεώς της με στρατεύματα που μπορούσαν να μεταφέρουν οι Τούρκοι, με ευχέρεια, από το απέναντι μέρος […]
[…] Ο εορτασμός των 200 χρόνων» αποτέλεσε «την αφορμή να τιμήσουμε το 1821 και τη Λέσβο σε μια ιδιαίτερη έκδοση. Ζητήθηκε από 20 συγγραφείς, καταξιωμένους και γνωστούς, αλλά και νέους – πρωτοεμφανιζόμενους με διακρίσεις σε πανελλήνιους σχολικούς και άλλους διαγωνισμούς, να γράψουν ένα αφηγηματικό κείμενο με φόντο την Επανάσταση και τη Λέσβο, εμπνεόμενοι από ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα με την απαραίτητη, βέβαια, μυθοπλαστική επεξεργασία»· [από τον πρόλογο του συντονιστή και επιμελητή Παναγιώτη Σκορδά, σσ. 10-11, 13].

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΡΔΑΣ. (2021). Λεσβογραφίες του Αγώνα. Λογοτεχνικές & ιστορικές προσεγγίσεις στην παρουσία της Λέσβου στην Επανάσταση του 1821. Μυτιλήνη: mythos BOOKS.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις